Рецепт бульйону з молюсків



 Для бульйону з молюсків  підготуємо чотири (можна шість) молюсків в раковинах, пів склянки сухого вина, головку дрібно нарізаного жовтої цибулі, очищену і нарізану морквину, стебло селери (нарізати крупно), дві столові ложки томатної пасти, по дві гілочки чебрецю і петрушки, лавровий листок, п'ятнадцять горошин пера (чорного або запашного), трохи солі.
 Товсті раковини розбити на менші частини, вдаривши їх через пакет молоточком (але сильно не подрібнювати). Потім відправити всі разом (без пакета звичайно) в духовку (це не обов'язковий процес, але надає майбутньому страві додатковий чарівний аромат). Після цього раковінкі скласти в каструльку і залити на два з половиною сантиметри над їх поверхнею, водою. Нагрівати воду, не даючи молюскам з раковинами кипіти, і не перемішуйте бульйон, зате ретельно і акуратно знімайте з'являється піну (на весь процес має піти не менше години, піну при цьому знімати слід кожен кілька хвилин). Приправи потрібно скласти в марлю і зав'язати вузликом, опустити отриманий мішечок в наш бульйон (після того, як його піна перестане вироблятися) і проварити, влити туди ж вино, цибуля, морква, томатну пасту і селера - проварити все разом і перед подачею бульйон з молюсків  процідити крізь кілька лободових шарів, забравши з нього все зайве.