Рецепт - Різдвяна кутя



Інгредієнти для рецепта Різдвяна кутя :

 

пшенична крупа - один стакан

мак - половина склянки

очищені волоські горіхи - один стакан

родзинки - половина склянки

курага - одна жменя

мед- на смак

 

Спосіб приготування рецепту Різдвяна кутя :

 

Слід зазначити, що традиційно у Львові Різдво святкують по-особливому. Практично цілий місяць на вулицях міста звучить святкова коляда, влаштовують різноманітні вуличні гуляння і вертепи, святкові концерти, фестивалі та ярмарки. У Святвечір, а саме з появою першої зірки на небі, вся сім'я збирається вдома за великим столом. За традицією кожна господиня подає дванадцять пісних страв, серед яких обов'язково має бути кутя, а також узвар. Кажуть, що чим багатша буде кутя, тим багатшим буде і вся родина в новому році! Отже, сьогодні ми хочемо поділитися з вами рецептом приготування смачної і ароматної різдвяної куті, яка також є ситної, багатої і дуже апетитною. Пшеничну крупу, насамперед, нам необхідно промити і замочити на чотири-п'ять годин у холодній воді. Після того, як наша крупа розмокне, воду необхідно злити. Пересиплю нашу крупу в каструльку і доллємо до неї дві склянки води. Ставимо тепер кашу варитися на вельми невеликий вогонь. Через півтори години, коли крупа вже повністю звариться, її необхідно остудити. А поки наша пшенична крупа вариться, можна зайнятися маком, родзинками, горіхами, а також і курагою. Мак заллємо дуже крутим окропом, дамо охолонути, сольем воду і розітріть мак. Раніше мак розтирали за допомогою макітри. Можна також припустити його два-три рази через м'ясорубку - результат буде такий же. Родзинки і курагу також слід залити окропом і дамо йому трохи постояти. Зіллємо тепер воду. Курагу нам необхідно нарізати невеликими шматочками. Горіхи можна також нарізати шматочками або просто покришимо їх. Розтоплюємо тепер на водяній бані мед. Остигнула пшеничну крупу слід перекласти в глибокий посуд і акуратно перемішаємо разом з приготованими добавками і заправляємо все медом. Таким чином, у нас вийде просто чудова кутя, яка стане найголовнішим і важливим стравою на вашому різдвяному столі. Приємного вам всім апетиту! Кутя є традиційною стравою на різдвяному столі і її варіацій приготування досить багато. Сьогодні ми розповіли вам тільки лише один з них. Приємного вам!