Шаньги з картоплею - рецепт і загальні принципи приготування. Як правильно і смачно приготувати шаньги з картоплею?


Шаньги з картоплею. Рецепт  знаменитих сибірських відкритих круглих пиріжків, з роду ватрушек, пропонуємо вам в даній статті. Шанежки (тобто шаньги) здавна улюблені на Уралі, а також в Сибіру. Крім того в кожній окремій місцевості шаньги готують по-різному: з прісного тіста або з дріжджового, з сиром, з картоплею або з ягодами.

 

 Шаньги з картоплею рецепт

 Сьогодні ми пропонуємо класичний рецепт приготування картопляних шаньги з дріжджового тіста.

 На вісім порцій шаньги з картоплею вам потрібно наступне:

 Для дріжджового тіста:

 пшеничне борошно - близько семисот грамів;

 цукровий пісок - пара чайних ложок;

 сухі дріжджі - двадцять п'ять грамів;

 маргарин або масло - столова ложка;

 коров'яче молоко або очищена вода - сто шістдесят мілілітрів;

 одна маленька ложка солі.

 Для картопляної начинки:

 картопля - близько шестисот грамів;

 половина склянки свіжого молока;

 сіль - чверть маленької ложки.

 Для льезона:

 два сирих яйця;

 половина склянки свіжої сметани.

 Також буде потрібно півтори столових ложки вершкового масла або маргарину.

 Як готуються картопляні шаньги - покрокова інструкція:

 1. Спочатку підготуйте всі перераховані продукти, після чого приготуйте дріжджове тісто досить густої консистенції. Для цього в теплому молоці або в теплій воді розчиніть сіль, сухі дріжджі і цукровий пісок. Засипте туди ж пшеничне, попередньо просіяне, борошно. Все це ретельно вимішайте. Далі розтопіть масло (або ж маргарин). Додайте в отримане тісто розтоплений маргарин. Щоб зробити це налийте в долоню невелику кількість розтопленого теплого маргарину і ретельно втирайте його в тісто. Вимішуйте масу близько трьох - п'яти хвилин.

 2. Накрийте дріжджове тісто і залиште його в теплому приміщенні для бродіння приблизно на три - чотири години. При цьому кожну годину обминають масу. Очистіть картопля, промийте його і залийте водою. Доведіть до кипіння, злегка присолите і варіть на помірному вогні до повної готовності, після чого злийте воду. Додайте до вареної картоплі молоко і розітріть його в однорідне пюре.

 3. Для розігріву включіть духовку. Сформуйте з «відпочив» тесту акуратні однакові кульки. Потім розкачайте їх у рівні круглі коржі, в кожній з яких зробіть невелике заглиблення. В середину коржика покладіть приготоване картопляне пюре і розрівняйте начинку.

 4. Змішайте між собою сметану і сире яйце, злегка збийте цю суміш. Змастіть шаньги приготованим льезоном. Випікайте частування при 220 градусах приблизно п'ятнадцять хвилин.

 5. Потім розтопіть масло або ж маргарин. Готові випечені вироби змастіть топленим маслом і подавайте картопляні шаньги до столу. Смачного!