Суп харчо - класичний рецепт. Як приготувати наваристий класичний суп харчо?


Суп харчо - класичний рецепт  передбачає використання яловичини (навіть в оригінальному перекладі з грузинської мови, назва цієї страви означає «яловичий суп»). Сьогодні ж сучасні кулінари для приготування харчо беруть і інше м'ясо.

 

 Суп харчо - класичний рецепт

 Інші головні інгредієнти супу харчо - це томати, рис, волоські горіхи і соус ткемалі (для якоїсь кислинки). У грузинській кухні вкрай поширене додавання волоських горіхів, вони входять в рецептуру практично всіх національних страв.

Рецепт домашнього супу харчо.

 Щоб зварити справжній, густий, наваристий суп харчо вам потрібно:

 свіже м'ясо яловичини - чотириста грамів;

 зубчик молодого часнику;

 одна морквина;

 пару головок ріпчастої цибулі;

 рис - близько трьох столових ложок;

 пучок зелені (підійде кінза, петрушка або кріп);

 соус ткемалі - половина склянки;

 волоські горіхи - близько ста грам;

 сіль, спеції за смаком і чорний перець.

 Спосіб приготування справжнього грузинського супу харчо по-домашньому:

 1. У великій посудині закип'ятіть півтора літра чистої води і відваріть в ній яловичину (прямо цілим шматком) при тихому кипінні. Варіть м'ясо близько двох годин. Бульйон для харчо повинен вийти досить наваристим. Далі витягніть яловичину з каструлі, видаліть всі кісточки, а м'якоть поріжте шматками.

 2. Нарізане м'ясо поверніть в киплячий бульйон. Почистіть і подрібніть цибулю і моркву. У бульйон додайте соус ткемалі (на два літри харчо потрібно дві великі ложки соусу, або можна подрібнити сто грамів аличі, видаливши з неї кісточки). Якщо ви не знайшли соусу ткемалі, то скористайтеся томатною пастою. Яловичий бульйон повинен вийти відчутно кислим. При необхідності, можна регулювати кислоту харчо за допомогою гранатового соку.

 3. Дайте супу закипіти і через п'ять хвилин вкіньте в нього подрібнену моркву. Варіть її рівно десять хвилин. Далі додайте в каструлю порізану цибулю, знову дочекайтеся закипання харчо і варіть його під закритою кришкою при спокійному кипінні тридцять хвилин.

 4. Поки буде варитися бульйон, приготуйте горіхову заправку. Переберіть сто грамів волоських горіхів, трохи обсмажте їх в сухій сковороді. Далі розітріть їх в ступці, щоб вийшла однорідна горіхова маса, і з'явилися сліди масла. Очистіть часник і розітріть його. Додайте в харчо рис і варіть його десять хвилин.

 5. Потім додайте в суп горіхово-часникову заправку. Готуйте харчо ще п'ятнадцять хвилин, потім додайте спеції і варіть п'ять хвилин. Наприкінці вкіньте в харчо подрібнену зелень і через дві хвилини можете знімати суп з плити.